BROUWERIJ LA TRAPPE

Het ingrediënt wat de bieren van Brouwerij La Trappe uniek maakt?
De stilte.
9 Koningshoeve bieren

Het ontstaan van La Trappe

Aan het einde van de 19e eeuw zijn een aantal trappistenmonniken de abdij 'Notre-Dame de la Grande Trappe' in het Normandische Soligny-la-Trappe ontvlucht. In het Brabantse Berkel-Enschot vonden ze een toevluchtsoord. Het was een heide met een schaapskooi en een hoeven, een voormalig buitenverblijf van Koning Willem II. De hoeven werd omgedoopt tot 'de Koningshoeven', naar de voormalig eigenaar, de schaapskooi diende in het begin als klooster.

Klooster en Brouwerij La Trappe

Om zelfvoorzienend te zijn was er een bron van inkomsten nodig, daarom werd besloten bier te brouwen. In 1884 is dan ook het eerste begin van La Trappe te zien, tot de dag van vandaag wordt er nog abdijbier gebrouwen volgens de regels van de Trappisten. 

Brouwerij de Koningshoeven

Met de opbrengst van de bieren werd in 1891 een nieuwe brouwerij gebouwd, de mouttoren die toen werd neergezet bepaalt nog steeds het aanzicht van de brouwerij. Drie jaar later werd een nieuwe abdij gebouwd, met de inkomsten van de brouwerij. 

De jaren die volgden werd geïnvesteerd in vernieuwingen van de brouwerij en in 1928 werd de La Trappe Blond geïntroduceerd, toen nog onder de naam 'Bierbrouwerij de Schaapskooi'. 

De trappistenbieren worden tot 1980 gebrouwen door De Schaapskooi, in dat jaar is een samenwerking met Stella Artois gestopt en werd de naam van het bier veranderd in 'La Trappe'. In het eerste jaar van de naamsverandering werden de La Trappe Dubbel en La Trappe Tripel in Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, zoals de brouwerij officieel heet, gebrouwen.

Lid van de Swinkels familie

In 1999 ging La Trappe een samenwerking aan met Bavaria/Swinkels. Dat zorgde ervoor dat tot 2005 het officiële trappistenlogo niet gevoerd werd. De bieren werden nog steeds op dezelfde manier gebrouwen en de officiële regels zijn altijd gevolgd, er was alleen onduidelijkheid over de authenticiteit van de bieren. Na een aanpassing van de overeenkomst met Swinkels mocht het logo weer gevoerd worden. Daardoor is het nog steeds de oudste trappistenbrouwerij van Nederland. 

La Trappe bieren

De drie eerder genoemde stijlen worden nog steeds gebrouwen, in de loop van jaren zijn er nog een aantal bierstijlen bijgekomen. Als vierde bier ontstond de La Trappe Quadrupel, een bier wat later ook op vaten is gelegd en zo als Barrel Aged op de markt kwam. Daarnaast wordt in de Koningshoeven ieder jaar bockbier gebrouwen, en hebben ze een biologisch trappistenbier, La Trappe Puur. Toen de abdij 125 jaar bestond werd er een jubileumbier gemaakt, La Trappe Isid'or. Doordat het bier heel positief werd ontvangen is het niet bij een eenmalige editie gebleven.

La Trappe Bieren

La Trappe heeft ook twee unieke trappistenbieren. Als enige Trappistenbrouwerij maken ze een witbier en, sinds 2021, een alcoholvrij trappistenbier, La Trappe Nillis. 

Bijzondere samenwerkingen

In 2021 ging La Trappe ook een bijzondere samenwerking aan met de Schotse brouwerij BrewDog. Samen brachten ze de Quadrupel 'Practise What You Preach' op de markt. Ook voor de kleding is een unieke samenwerking aangegaan, G-Star RAW heeft namelijk duurzame denim habijten voor de monniken gemaakt.

Monniken van Brouwerij La Trappe

Deze twee samenwerkingen laten goed zien dat de abdij modernisering eerder omarmt dan dat het alleen maar aan tradities vasthoudt.

De brouwerij La Trappe bezoeken

Je kunt de brouwerij bezoeken met een van de rondleidingen, dan loop je langs alle onderdelen van het brouwproces en sluit je af met een van de trappistenbieren. De abdij bezoek je daarbij niet, het ingrediënt wat La Trappe uniek maakt mag namelijk niet verstoord worden: de stilte.

Officieel beoordeeld en getest

door 7063 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Frank 17/11/2024
Positieve punten
Breed assortiment
Verbeterpunten of tips
Sorteren op untapped score
Bekijk alle 7063 beoordelingen